(untitled) (Revista História: Debates e Tendências, 2020)
Tekst poÅ›wiÄ™cony jest prezentacji wizerunku Brazylii wyÅ‚aniajÄ…cego siÄ™ z wierszy Tomasza Åychowskiego – poety i malarza, urodzonego w Angoli syna Polaka i Niemki, od 1949 roku mieszkajÄ…cego w Brazylii. W jego wierszach kraj ten przedstawiany jest za pomocÄ… kilku najbardziej wyrazistych rysów, które budujÄ… sugestywne obrazy miejsca peÅ‚nego sÅ‚oÅ„ca, bujnej przyrody, Å¼yczliwych ludzi. Wiersze te sÄ… jednoczeÅ›nie wykÅ‚adniÄ… typowej dla Åychowskiego postawy akceptacji i afirmacji miejsca, czasu, kondycji emigranta, która w jego ujÄ™ciu polega na mnoÅ¼eniu kultur i tradycji uznawanych za swojskie i bliskie.