Na granicy Brazylijsko – Polskiej: wspóÅ‚praca naukowa w dziedzinie antropologii sÄ…dowej w sÅ‚uÅ¼bie prawom czÅ‚owieka (Revista História: Debates e Tendências, 2020)
WspóÅ‚praca naukowa jest nieodÅ‚Ä…cznÄ… czÄ™Å›ciÄ… wspóÅ‚czesnych badaÅ„ naukowych, niezaleÅ¼nie od dziedziny nauki. Niniejszy artykuÅ‚ kontekstualizuje sytuacjÄ™, która doprowadziÅ‚a do spotkania polskich i brazylijskich naukowców, które zaowocowaÅ‚o bardzo efektywnym i owocnym partnerstwem naukowym. WspóÅ‚praca poczÄ…tkowo przybraÅ‚a formÄ™ post-doktoratu i rozwinÄ™Å‚a siÄ™ w skonsolidowanÄ… grupÄ™ badawczÄ… i miÄ™dzynarodowy projekt badawczy. Wspólnym wÄ…tkiem wszystkich tych dziaÅ‚aÅ„ jest antropologia sÄ…dowa i jej rola w prawach czÅ‚owieka.